NASA odkládá start raketoplánu Endeavour na 29. dubna

4. dubna 2011 — NASA se po diskusi s partnery projektu Mezinárodní kosmické stanice rozhodla posunout plánovaný start mise STS-134 raketoplánu Endeavour na 29. dubna v 15:47 hod EDT (21:47 hod českého času). Posun startu raketoplánu Endeavour umožní předejít  konfliktu s plánovaným příletem ruského zásobovácího modulu Progress, který má odstartovat z kosmodromu Bajkonur 27. dubna a u Mezinárodní kosmické stanice přistát 29. dubna.

Zásobovací modul Progress je plně automatizovaná a nepilotovaná verze kosmické lodě Sojuz, která slouží k dopravě zásob a paliv k Mezinárodní kosmické stanici. Progress také může díky svým pomocným raketám korigovat oběžnou dráhu  Mezinárodní kosmické stanice, tedy měnit její orientaci a výšku. Při návratu na Zemi je Progress většinou naplněn odpadky – modul je pak naveden nad oblast Jižního Pacifiku, kde v atmosféře shoří. Více na stránce NASA nebo na Wikipedii.

Vedoucí týmů NASA plánují setkání na 19. dubna, během kterého zhodnotí připravenost mise STS-134 ke startu. Oficiální datum startu raketoplánu Endeavour bude definitivně potvrzeno na konci tohoto setkání.

Pozemní tým odpalovací rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska NASA, který v sobotu prováděl pečlivou kontrolu raketoplánu Endeavour, potvrdil, že během středeční a čtvrteční bouře došlo jen k malému poškození části izolačního pláště na vnější nádrži raketoplánu. Samotný raketoplán nebyl nijak poškozen.

Během úterý bude pozemní tým pokračovat v uzavírání zadní části raketoplánu a naplní hydrazinem  hydraulickou pohonnou jednotku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>