Start raketoplánu 29. dubna potvrzen!

20. dubna 2011 — Vedoucí týmu NASA oznámili, že raketoplán Endeavour je připraven k poslednímu letu k Mezinárodní vesmírné stanici. Start proběhne dle plánu 29. dubna v 15:47 EDT (21:47 hod českého času).

„Raketoplán prošel velmi důkladnou revizí,“ prohlásil Bill Gerstenmaier, vedoucí vesmírných operací NASA. „Nejvíce na mne zapůsobil fakt, že týmy pokračují v přípravě a sledují výkon raketoplánu jakoby to byla zcela normální mise.“

„Jsme připraveni na let,“ říká Gerstenmaier.

Analýza dat a inspekce vnější nádrže č. 122 potvrdily, že je po opravách následků hurikánu Katrina v pořádku.

„Z pohledu Mezinárodní vesmírné stanice a raketoplánu bylo dnešní hodnocení velmi úspěšné,“ prohlásil Mike Moses, šéf týmu řízení mise. „Raketoplán Endeavour i celá posádka jsou ve skvělé kondici.“

Posádku mise STS-134 tvoří kapitán Mark Kelly, pilot Greg H. Johnson, specialisté mise Michael Fincke, Andrew Feustel a Greg Chamitoff. Na palubě bude též zástupce Evropské kosmické agentury –  specialista Roberto Vittori. Celá posádka dorazí do Kennedyho vesmírného střediska 26. dubna, aby dokončila přípravy ke startu.

Raketoplán Endeavour odstartuje z odpalovací rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska NASA. Odpočítávání ke startu začne v úterý ve 14:00.

“Poslední přípravy raketoplánu Endeavour ke startu probíhají velmi hladce,” říká Mike Leinbach, vedoucí směny, která povede start raketoplánu. “Jsem na náš tým velmi pyšný, tohle bude skvělý start a skvělá mise.”

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.