Uzavírání zadní část raketoplánu pokračuje

Specialista mise STS-134 Greg Chamitoff v raketoplánu Endeavour při nácviku odpočítávání ke startu, který zahrnoval i simulaci posledního dne před startem.

Specialista mise Greg Chamitoff v raketoplánu Endeavour při nácviku odpočítávání ke startu, který zahrnoval i simulaci posledního dne před startem. © NASA/Kim Shiflett

15. dubna 2011 — Technici odpalovací rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska NASA pokračují v uzavírání zadní části raketoplánu a připravují Endeavour ke startu. Pokračují také přípravy odpočítávání ke staru. Mezitím se posádka mise STS-134 v Johnsonově vesmírném středisku věnuje administrativě. Start raketoplánu Endeavour na jeho poslední misi je plánován na 29. dubna.

Mise STS-134 nakonec potrvá 14 dní

Letoví manažeři se rozhodli pro návrat k původnímu plánu 14-denní mise. O případném prodloužení pobytu raketoplánu Endeavour na Mezinárodní vesmírné stanici o jeden až dva dny bude rozhodnuto až během mise. Plán mise STS-134 byl ve středu prodloužen o jeden den (na 15 dní), ale letoví manažeři se nakonec rozhodli pro původní 14-denní plán. Jakmile bude Endeavour ve vesmíru, vedení NASA zhodnotí výkon raketoplánu a další cíle mise a poté teprve rozhodne, zdali prodlouží trvání mise o jeden či dva dny k dokončení operací na palubě Mezinárodní kosmické stanice.

Prvním datem pro možné přistání raketoplánu Endeavour na přistávací ploše Kennedyho vesmírného střediska je pátek 13. května v 9:28 EDT(15:28 českého času). Všechny plány budou diskutovány během nadcházející schůzky k přípravě startu raketoplánu, která proběhne v úterý 19. dubna.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.